ŠL TANAP na Slovakiatoure predstavujú sieť turistických chodníkov

17.01.2008 Poprad

Tatranská Lomnica 17. januára (TASR) - Celoročnú starostlivosť o značkované turistické chodníky a kompletnú informačnú turistickú sieť na území Tatranského národného parku (TANAP) a Pieninského národného parku ...
Novinkou je vizualizácia turistických chodníkov sprístupnených na území národného parku pre telesne postihnutých občanov pohybujúcich sa na invalidných vozíkoch. Od leta minulého roka sú prístupné pre vozičkárov štyri turistické trasy, z nich tri na území TANAP a jedna v PIENAP.
Prvá trasa vedie zo Starého Smokovca cez Hrebienok na Rainerovu chatu, druhá z Tatranskej Javoriny na Podmuráň, tretia z Lysej Poľany do Bielovodskej doliny a štvrtá z Červeného Kláštora do Lesnice. V tomto roku k nim pribudnú ďalšie tri, ktoré povedú dolinami Západných Tatier.
Bezbariérové turistické trasy sú v TANAP vyznačované prvýkrát v histórii. Vedú po existujúcich značkovaných turistických chodníkoch, ktorých povrch upravili tak, aby umožňoval pohyb aj na invalidných vozíkoch.
\"Vysoké Tatry sú tak prístupné naozaj pre všetkých, teda aj pre telesne postihnutých. Vlani sme označili štyri trasy s celkovou dĺžkou takmer 17 kilometrov (km). V tomto roku otvoríme ďalšie tri, \" spresnil riaditeľ ŠL TANAP Peter Líška. Dodal, že základné informácie o existujúcich turistických trasách s ich popisom približuje brožúra Tatry bez bariér. Návštevníkom ponúka aj informácie o ďalších zariadeniach a miestach s bezbariérovým prístupom.
Štátne lesy TANAP zabezpečujú v rámci verejnoprospešných činností údržbu a značkovanie 675,2 km turistických chodníkov vo Vysokých a Západných Tatrách, Spišskej Magure-Západ a v Pieninskom národnom parku. O ich schodnosť a priechodnosť sa starajú pracovníci Strediska terénnych služieb a 12 ochranných obvodov Štátnych lesov TANAP.
 

Vyberte región